top of page

XARXA DE CUSTODIS

DE LA MEDITERRÀNIA

Shore

"Vivim en un temps en què les accions de l'espècie humana han desenvolupat un poder creador i destructor a escala global, i malgrat tot no reeixim a cultivar un sentit de responsabilitat que s'hi correspongui"...

Ja som molts els que reconeixem que hi ha una relació directa entre la salut del mar i la del planeta terra, entre la salut del mar i la nostra. Ja som molts els que sabem que el mar és casa nostra, i sentim la necessitat i la urgència de protegir-lo.

Volem fer xarxa amb altres territoris que ja s'han llançat a la cura del mar i el litoral i, també, fer xarxa també amb persones i entitats o col·lectius del nostre territori amb vocació d'esdevenir custodis del mar Mediterrani.

 

Insipirats pel projecte Mission Blue de l'oceanògrafa Sylvia Earle, entre d'altres, projectem fer del nostre territori marí un hope-spot (indret d'esperança), inclòs en la xarxa d'àrees marines protegides del món.  Les zones mortes als oceans del món, on l'absència d'oxigen impedeix el desenvolupament de vida marina, no paren d'augmentar a un ritme trepidant. Fruit, en gran part, dels vessaments de fertilitzants i la crema de combustibles fòssils tal com corroboren diversos estudis científics.  Aquesta pressió sobre els ecosistemes marins requereix canvis de models de gestió turística, ambiental, pesquera i conservacionista. I només és possible si sumem esforços, si biòlegs, gestors municipals, tècnics mediambientals, polítics, hotelers, empreses de turisme costaner, amants del mar i ciutadans i usuaris prenem consciència de la nostra responsabilitat.

 

Si volem sobreviure ens caldrà trobar maneres de cuidar els mars del món, els ecosistemes marins i la biologia marina. Nosaltres ens proposem de començar per protegir el nostre trosset de mar, amb l'esperança que aquesta iniciativa sigui contagiosa i s'estengui més enllà de les nostre platges.

bottom of page