top of page
Search
  • Writer's picture

Proposta de lectura

Updated: Aug 19, 2020

TÍTOL: L’Illa dels 5 fars. Les Claus de la Comunicació

EDITORIAL: Grup62

AUTOR: Ferran Ramon-Cortés

Ferran Ramon-Cortés (Barcelona, 1962) és llicenciat en ciències econòmiques

i empresarials, consultor i professor de comunicació i escriptor. Els darrers anys s’ha dedicat a l'estudi de les les relacions interpersonals en l'àmbit laboral. Imparteix seminaris i tallers en universitats i empreses i altres institucions. Col·labora regularment amb diversos mitjans de comunicació, com El País Semanal, Catalunya Ràdio o RAC1. A part de L'illa dels 5 fars, ha escrit El quadern de bitàcola (2006), Virus (2007), Converses amb Max (2008), El Premi (2008) i Escoltar amb els ulls (2011).

Tret de https://www.grup62.cat/autor/ferran-ramon-cortes/000026562

SINOPSI

Com diu el llibre, la comunicació va molt més enllà del llenguatge, és una interacció, un vincle que establim amb els éssers que ens rodegen.

Com s’explica a ‘El Rincón del Vago’, l‘autor fa una comparació entre 5 fars de Menorca i 5 claus per a comunicar-se, ja sigui davant de mil persones o de dues, a la feina o a la vida personal.

L'illa dels 5 fars té un gran valor perquè és un llibre molt amè, fàcil i ràpid de llegir. Un llibre per a tots els públics. El missatge que dóna és d'aplicació instantània i diària.

Max, el vell professor d’en Ferran, el protagonista, li recomana que vagi a passar uns dies al refugi de Menorca que té en Ferran, li diu que allà, observant atentament els 5 fars, descobrirà les revelacions de les 5 claus de la comunicació.

RESUM

Far de Favàritx: un únic gran missatge

“Els Fars brillen enmig de la nit amb un únic missatge. Nosaltres podem brillar amb una única idea, valuosa, que sigui rebuda per la gent que ens escolta com un veritable regal.”

Abans de cada comunicació hem de pensar què volem dir exactament, poder escriure-ho amb una sola frase. Quan volem dir massa coses correm el risc que no n’arribi cap amb claredat. La resta d'explicacions han d'estar al servei de la idea principal. Aquesta ha de ser una idea valuosa, gran, original, nova, interessant.

Far de cap d’Artrutx: explicat de forma memorable

“Els Fars donen una llum peculiar, que sobresurt per damunt de les altres. Nosaltres podem fer sobresortir la nostra idea a través d’una història, una metàfora, una anècdota o qualsevol altra construcció retòrica que la faci memorable.”

Les històries es fixen en la ment, es personalitzen, prenen multitud de significats, multipliquen l’impacte del missatge i per tant ajuden a ser recordat. Ho podem fer a través de les històries, metàfores, comparacions…

Far de Punta Nati: amb un llenguatge que connecti

“Els Fars s’entenen a la perfecció amb els navegants perquè comparteixen un llenguatge. Nosaltres podem establir una connexió amb la gent si en comptes de fer servir el nostre propi llenguatge, ens adaptem a cada cas als qui ens escolten.”

Escollir el llenguatge segons els nostres interlocutors ja dóna per si mateix un missatge: que hem pensat en ells. Aquest missatge diu molt de nosaltres, si som freds, pedants, o càlids i humils.

Far de Cavalleria: tenint en compte que el missatge que val és el que capta la gent

“Igual que no importa la manera en què la llum surt del far sinó com la rep el navegant, nosaltres hem d’estar pendents del que rep la gent independentment del que creguem que els estem dient.”

Entre el que volem dir i el que realment diem (que és el que capta la gent) hi ha els nostres sentiments. Podem tenir una determinada intenció a l’hora de comunicar-nos, però si no som conscients dels nostres sentiments, es pot donar el cas que estiguem donant un missatge completament diferent. Cal que observem en tot moment els interlocutors. Hem de mirar-los als ulls. Llegir les seves reaccions. I ser capaços de canviar la comunicació a cada moment en funció de les reaccions que copsem.

Far de l’illa de l’Aire: convidant en lloc d'intentar convèncer

“Així com els fars conviden a apropar-se sense cap mena de coacció, nosaltres hem de convidar a compartir el nostre missatge, sense arrossegar ni empènyer ningú.”

Només si nosaltres estem convençuts d’allò que diem i som capaços de transmetre-ho, tenim l’oportunitat de resultar convincents. Amb la il·lusió i el convenciment que ens són propis, hem de convidar la gent a compartir el nostre missatge. Hem d’evitar les afirmacions categòriques, el to imperatiu, les opinions taxatives i l’entossudiment a voler explicar les comunicacions “de dalt a baix”. Hem de comunicar-nos amb respecte mutu, de tu a tu. Amb acceptació de les discrepàncies i oferint la llibertat de compartir o no el que estem comunicant.

Amb el que comuniquem hem de ser capaços de moure emocions. En la construcció del nostre missatge i en l’acte de la comunicació cal “tocar” la gent, arribar al seu cor. Les coses que tan sols entenem, les oblidem. Les coses que, a més d’entendre, les sentim, les recordem per sempre.

VALORACIÓ PERSONAL

Un llibre curt i amè que ens pot ajudar a donar-nos eines per millorar la nostra comunicació amb els altres. Que els fars ens il·luminin!

Espero que us agradi!

Pau Calero i Figueras


77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page