Aqua a Cinemar

Fa poc més de quinze dies, l’associació Som Mar va iniciar al municipi de Llançà un cicle de cinema dedicat al mar, CineMar, un projecte impulsat per Valérie Espinasse, membre de l’entitat. Dijous passat, 21 de juliol, a la Casa de Cultura, es va projectar la segona pel·lícula del cicle, el documental titulat Aqua, de la periodista francesa Pascale d’Erm. L’acte va ser presentat per la regidora de Medi ambient i Salut de l’Ajuntament de Llançà, Sílvia Barris, i el vicepresident de l’associació Som Mar i participant al documental, Pau Calero. Tot seguit, va tenir lloc la projecció del film davant d’una sala plena de gom a gom: més d’un centenar de persones. Seguidament, es va obrir un col·loqui. A la taula: la directora del documental, Pascale d’Erm; la metgessa de medicina familiar i comunitària del CAP de Castelló d’Empúries i coordinadora del projecte E-Health Recepta Blava, conjuntament amb la càtedra Oceans i Salut Humana, Eva Fontdecaba, i la presidenta de l’associació Som Mar i també participant al documental, Xènia Ros. Després d’això es va obrir un torn de preguntes i comentaris de l’auditori.

El documental Aqua pretén demostrar científicament els beneficis que l’aigua té per a la salut humana i, més concretament, l’aigua de mar. A partir d’estudis realitzats per metges i experts de diversos països europeus, Pascale d’Erm posa en relleu el poder curatiu de l’aigua de mar en casos d’estrès, ansietat, depressió, hipertensió, esclerosi múltiple, malalties respiratòries cròniques, entre d’altres, tot presentant l’espai blau com a font de medecina. El seu objectiu és apropar científics, metges, terapeutes i altres professionals amants del mar, perquè treballin plegats per al benefici de la salut de les persones i del mar.

La metgessa Eva Fontdecaba va parar de promoció de la salut, en lloc de prevenció, en tant que aquest últim concepte ens situa en la malaltia, mentre que el primer ens enfoca en la salut. També va exposar diverses experiències dutes a terme sota el paraigua de la Recepta blava, on les conclusions són que les activitats vora mar aporten benestar i salut a les persones i, en cas de malaltia, milloren la recuperació i fins i tot poden arribar a suplir els fàrmacs.

Per acabar, la presidenta de l’associació organitzadora de l’acte, Xènia Ros, va subratllar la interdependència que l’ésser humà té amb la natura i que cal restablir-ne la reciprocitat des de la consciència i el respete profund. Salut integral del mar i de les persones és tot u.